Werking gasveren

Gasveren in het algemeen

De gasveer is een hydropneumatisch verstelelement bestaande uit een cilinder, zuigerstang en specifieke zuiger. Een speciaal afdichtings- en geleidingssysteem sluit de cilinder af. De gasveer is gevuld met stikstof.

Vergeleken met een tradidionele (spiraal)veer, heeft de gasveer een zeer vlakke curve. Deze vlakke curve kunnen wij zelfs bij zeer grote slag realiseren. Deze unieke eigenschap is cruciaal in elke situatie waarbij een gewicht gebalanceerd of verplaatst dient te worden.

De kracht van de gasveer wordt bepaald door het verschil in oppervlak aan beide zijden van de zuiger.

Werking van de gasveer

In de meest eenvoudige vorm bestaat de gasveer uit een cilinder (C) en een zuigerstang (S) waaraan de zuiger (P) bevestigd is. Wanneer de zuigerstang met zuiger in de cilinder gedrukt wordt, zal het gas (stikstof) van kamer (B) via speciale kanalen naar kamer (A) ‘stromen’. Door deze kanalen aan te passen kan het gedrag van de gasveer (snelheden, dempingen) worden afgestemd aan de behoefte van de applicatie. De druk in beide kamers (A & B) zijn gelijk waardoor het verschil in oppervlakte van de zuiger aan zijde (A) en zijde (B) ervoor zorgt dat de zuigerstang altijd uit de cilinder gedrukt zal worden. Deze reactie levert de kracht van de gasveer.

Het meten van de krachten

Het meten van de kracht(en) van onze gasveren gebeurt middels speciale gereedschappen bij kamertemperatuur waarbij de cilinder naar boven wijst. Alle krachten worden in newton [N] gemeten en zijn statisch. Voor een aantal relaties geven wij alle waarden in [kg] aan.

De kracht waar men mee comminuceert en welke op de gasveer moet staan noemen wij de F0. Dit is de kracht welke de gasveer minimaal levert. De verhouding tussen F0 en F2 of F1 en F3 noemen wij de progressiviteit. Kortom, de stijging van de kracht bij het indrukken van de gasveer.

Het verschil tussen F0 en F1 alsmede het verschil tussen F2 en F3 is de wrijving. Beide waarden (progressiviteit en wrijving) kunnen wij op aanvraag aanpassen om zodoende de perfecte gasveer voor elke situatie te creeren.

Benieuwd welk product u het beste kunt toepassen in uw systeem? Geef uw wensen aan ons door en wij maken een berekening op maat voor u. Vul onderstaand contactformulier in of neem contact met ons op via +31 0320 769 103.